Сър Киър Стармър призова Лиз Тръс да не претендира за надбавка

...
Сър Киър Стармър призова Лиз Тръс да не претендира за надбавка
Коментари Харесай

Зоват Лиз Тръс да се откаже от пенсията си като бивш премиер

Сър Киър Стармър прикани Лиз Тръс да не претендира за надбавка в размер до 115 000 паунда годишно, която би й се полагала, откакто подаде оставка като министър-председател, заяви Би Би Си.

Лиз Тръс разгласи оставката си в четвъртък, откакто беше единствено 45 дни на поста.

Това значи, че в този момент тя ще може да претендира за надбавка за разноски за обществени прояви (PDCA), която сега е в размер на 115 000 лири годишно и на която имат право всички някогашни министър-председатели.

Но водачът на лейбъристите съобщи, че тя " не е заслужила правото " да получава пари за представителни разноски.

Бившите министър-председатели могат да употребяват тези за всички разноски, които пораждат вследствие на осъществяването на публични отговорности.

Но сър Киър, говорейки пред Би Би Си, съобщи: " Тя не би трябвало да се възползва от това право. След 44 дни на " Даунинг стрийт "  тя не е заслужила правото на тези пари, тя би трябвало да ги откаже ".

Лидерът на либералдемократите Ед Дейви също съобщи, че тя не би трябвало да желае парите.

Той оприличи надбавката за разноски на " цялостна държавна пенсия ", като съобщи пред радио LBC, че тя е " доста, доста пъти " по-голяма от това, което работещите могат да чакат при пенсиониране.

Техните изявления последваха сходни апели от страна на профсъюзите и участниците в акциите министър-председателят да се откаже от нея.

Паричната добавка е оповестена от някогашния министър-председател Джон Мейджър през март 1991 година след оставката на Маргарет Тачър.

Тя е въведена за подкрепяне на някогашните министър-председатели, които към момента са дейни в публичния живот, като заплащанията се извършват само за покриване на действителните разноски за продължение на осъществяването на публичните отговорности.

Разходите съставляват възобновяване на направените разноски за офис разноски и секретарски разноски, " произлизащи от специфичното им състояние в публичния живот " - да вземем за пример разноски за офис, заплати за личния състав, който им помага в работата им в публичния живот, или пътувания до събития, на които се явяват като някогашни министър председатели.

Той не се изплаща за подкрепяне на частни или парламентарни отговорности, като благотворителната организация за инспекция на обстоятелствата Full Fact заключи, че е неточно надбавката да се разказва като заплата или пенсия - или да се твърди, че някогашните министър-председатели просто " получават " парите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР